Independence day
Storebror ser deg...
''UFO'' over Store Kvitingskjølen/2064 i østre Jotunheimen, februar 2004.
Utstyr
  • Olympus C730UZ
  • -
  • Brennvidde150mm
  • Blenderf/6.3
  • Lukker1/1000s
  • FilmtypeISO 100
  • Nei
  • AnnetFrihånd.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger800
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_135814} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (10)
Torbjørn K.

Ok bilde av artig sky. Forøvrig heter skytypen altocumulus lenticularis.
Bengt Egil R.

En sånn har jeg aldri vært ute for. Spennende og pent!
Inger-Lise S.

Til tross for støy i bildet: Fint motiv. Jeg trodde dette var snø som dekket ett eller annet;)

Inger-Lise
Erik A.

TK:
Indikerer slike skyer sterke vinder i høyden? Mener å vite at slike skyfasonger oppsøkes av både seilfly og hangglidere, fordi de vissnok påviser gunstige flyforhold med stor oppdrift etc. Denne dagen blåste det stiv kuling fra nord fra daggry til kl. 1530 - bildet er tatt kl. 1630...

ILS:
Joa, dette kameraet gir noe støy grunnet liten CCD på kun 3.2 mpx. I tillegg virker det som dette blir mest synlig på blå flater - som himmelen.

Du sier: ''Jeg trodde dette var snø som dekket ett eller annet.''
Jeg skjønner ikke helt hva du mener... Det ligger jo snø på fjellet her, men syntes du at det var skyen som dekket et eller annet, eller var det inntrykket fra thumbnailen du tolket slik?
Hans Jacob H.

Enkel og grei komposisjon som fremhever den spesielle skyen.
Den lille ''klossen'' på åskammen er jo flott plassert nær aksen i snurrerbassen. Dessverre litt støy.

Hans Jacob
Torbjørn K.

Hei

Ja, denne skya indikerer sterke vinder i høyden. Den oppstår i le av større fjell/fjellkjeder og er vanlig i Jotunheimen, Rondane, Dovre etc. Vinden blir presset opp over fjellet og settes i svingninger eller ''bølger.'' Disse forplantes ofte oppover i høyden. Dersom lufta er fuktig nok dannes slike skyer i ''bølgetoppene.'' Det som er artig er at disse står i ro, selv om det kan blåse orkan. Når lufta stiger i forkanten av skya kondenseres den, og danner ny sky, og det motsatte skjer i bakkanten av skya. Dette brukes, som du nevner, av seilfly for å holde seg oppe i lufta. Høyderekorden ble satt i Jotunheimen for et par år siden og er på 10500m. Du finner mange flere slike bilder under galleriet på www.wavecamp.no

Torbjørn
Erik A.

TK - sjekk denne, verden er liten iblant!:
Har sjekket linken du viser til, og vet du hva - bildene der fra Vågå 15.02.2004 er tatt samme ettermiddag som ovenstående bilde fra Kvitingskjølen! Det vil si at jeg står lenger opp og vest, og tar bilder av samme skya fra motsatt side! Jeg kjente igjen profilen av skya på wavecamp-linken, fordi jeg også har slike bilder av den før den drev østover over hodet på oss, og ble som på bildet over! Tøft ja!
Torbjørn K.

Artig!
Ronnie S.

Fin dokumentasjon av artig fenomen!
Inger-Lise S.

Hei! Beklager,jeg har ikke sett spørsmålet ditt før nå.. Det jeg mente var at jeg først trodde dette var en snøskavel som dekket noe, ikke en sky. Litt av en sky! Stilig dette.

Inger-Lise
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu