Dessverre var både utførelse og betjening ganske langt fra luksuriøs på 300D, litt bedre ble det på etterfølgeren 350D. Utformingen og utførelsen har deretter - sakte men sikkert - blitt forbedret med hver ny modellutgave, og allerede 400D var (på mange måter) et ganske imponerende kamera.
Selv om det finnes enkelte fellestrekk mellom dem er 600D på mange måter et helt annet kamera enn 300D. Canon har nemlig stadig lagt til nye funksjoner og forbedret både ytelse, byggekvalitet og funksjonalitet. 600D er dermed siste utgave i en lang utviklingsrekke av en modell som er blant de mest kompakte speilreflekskameraene. Det er kanskje derfor jeg opplever 600D som et forbausende tiltalende og overraskende kapabelt kamera, også i kombinasjon med kit-zoomen.
La oss like godt ta oppsummeringen først som sist: På tross av at 600D (først og fremst) er rettet mot nybegynnere synes jeg det imponerer på mange områder, ikke minst med tanke på at prisen bare er så vidt over 6.000,- (7.000,- inkludert en kit-zoom med innebygget stabilisering).
Den vridbare skjermen gjør kameraet noen millimeter dypere, og jeg merker at nesen må trykkes litt flatere enn det jeg er vant med for å få øyet helt inn til okularet. En vridbar skjerm er en stor fordel både når man skal bruke LiveView og når man skal filme. Den kan også være til hjelp hvis man ønsker å fotografere med kameraet på strak arm eller i situasjoner der det er vanskelig å få sett inn i søkeren.
Implementeringen av dreibar skjerm, sammen med at skjermen er blitt større, har dessverre medført at fireveisvelgeren er gjort enda mindre enn den var på 550D. Dermed har én god ting faktisk medført at 600D sin funksjonalitet er blitt dårligere på dette punktet. Etter min vurdering er dette en hodeløs prioritering som bør rettes opp i på neste modell.
LCD-skjermen har fått økt oppløsningen med rundt 10% slik at den nå har formatet 2:3. Dermed brukes hele skjermflaten slik at selve bildet er blitt større når det vises.
Det jeg liker med 600D er at de fleste knappene kan betjenes med høyre hånd, dermed er det tilnærmet like enkelt å finne knappene enten man ser dem eller ikke.
Av/På-knappen er plassert som integrert del av Modushjulet og dermed lett tilgjengelig for høyre tommel.
Det er mulig å velge mellom i alt 14 ulike eksponeringsmodus. Det virker selvsagt imponerende. Noen av dem er grunninnstillinger (Av, Tv, M og B), andre er merket med symboler som representerer ulike bildestiler. Da foretar kameraet en rekke ulike innstillinger som har innvirkning på JPG-opptaket. Det problematiske med å velge ulike bildestiler og JPG er at man bør ha inngående kunnskap om hva som skjer hvis man ønsker best mulig resultat.
En interessant ting er at "grønn firkant" nå er erstattet med "grønn A+", det er noe Canon kaller Scene Intelligent Auto Mode. Ved å analysere farger, lyshet, kontraster, bevegelse og avstand justerer kameraet, dynamisk og fortløpende, den underliggende bildestilen for et optimalt resultat.
Objektivet er svært lett og det er kompakt. For å holde kostnadene nede er det stort sett produsert av plast. Det virker ikke spesielt solid. Dessverre så dreier frontlinsen seg når man fokuserer, det gjør at det i praksis er umulig å bruke polarisasjonsfilter.
Men man bør ikke skue dette objektivet på hårene. Jo vist har det dårlig lysstyrke. Jo visst virker det skjørt i sammenføyningene, men det har en forbausende god optisk ytelse (prisen tatt i betraktning). Undertegnede er kjent for å være fastoptikkfantast, men jeg mener likevel at denne kit-zoomen bør være med i en hver fotobag der det ligger et 15x22mm-kamera.
I forhold til 350D og 400D (som jeg kjenner godt fra før) virker det likevel som om enkelte av knappene er litt større og har litt bedre trykkemotstand. Dette gjør at 600D oppleves som mer brukervennlig og direkte enn sine eldre søsken.
Ved siden av ISO-knappen er det en Disp-knapp som kan programmeres for ulike funksjoner.
Til høyre for bajonettfatningen er det en egen knapp for å sjekke dybdeskarphet. Denne virker også når man bruker LiveView.
Fireveisvelgeren er dessverre for liten, både som komplett størrelse og som individuelle knapper. Slik jeg vurderer det er det god plass til en utvidelse, noe som ville økt følelsen av kontroll.
Dette systemet sender på i alt fire separate kanaler. Dermed kan 600D ta styringen over et svært komplekst blitsoppsett. Dette synes jeg er imponerende i et så pass rimelig kamera.
Det er også en egen stereomikrofoninngang, noe som gjør at man kan få god lyd ved å benytte en ekstern mikrofon.
Men å filme med et speilreflekskamera på armlengdes avstand der opptaket skal kontrolleres via LiveView på LCD-skjermen er lettere sagt enn gjort hvis man ønsker stødige opptak. Dermed blir videofunksjonen så pass spesiell at jeg velger å la en videre omtale ligge.
- 22,3x14,9 mm CMOS bildebrikke
- AF: 9 punkters sensor - kryssfølsomt senterpunkt, ekstra følsomt ved f/2,8
- AE: 63 soner
- Highlight Tone Priority
- Auto Lighting Optimizer - fire innstillinger
- Søker: Pentaspeil, 95% søkerdekning, 0.85x søkerforstørrelse
- Video: Full HD, 1920x1080, 30/25/24 bps, Quicktime MOV format
- Størrelse: 133x100x80 mm
- Vekt: 570 g inkl. batteri
For å fremkalle filene har jeg brukt Lightroom 3.4. Bilderesultatet er basert på mine preferanser når det gjelder valg av sort- og hvitpunkt, kontrastkurve og oppskarping. Det er også mine vurderinger som ligger til grunn når det gjelder hvitbalanse og fargemetning.
De fleste av bildene har hatt en runde i Photoshop for ulike former for bearbeiding og finpuss. Bildene representerer derfor ikke noen form for nøytrale rett ut av kameraet-resultat. Tvert i mot er de mine personlige fremkallinger. Mange er blitt til ved at jeg har lekt meg, både med kameraet og i RAW-fremkalleren.
Dette Skråblikket må ikke forveksles med en kameratest. Tvert i mot er denne artikkelen et uttrykk for undertegnedes subjektive inntrykk og betraktninger av foreliggende kamera og optikk koblet mot min måte å tenke og jobbe fotografisk.
Forutsetninger og premisser er diskutert og gjennomgått litt mer inngående i artikkelen "Skråblikk noen tilbakeblikk":
http://foto.no/cgi-bin/articles/articleView.cgi?articleId=43864