På tross av den lave prisen har Canon, i tillegg til samme bildebrikke som 7D, integrert en rekke svært avanserte funksjoner. Uten at jeg skal beskriver dem særskilt kan jeg nevne Auto Lighting Optimizer, Peripheral Illumination Correction, Remote Control USB-connected Computer, Self-cleaning Sensor og Highlight Tone Priority.
Canon har valgt et menysystem i 600D som er både enkelt og oversiktlig i bruk. Men antall muligheter er ganske mange og man bør sette seg ned med instruksjonsboken dersom man ønsker å få en komplett oversikt.
På lav ISO er både filkvalitet og detaljoppløsning i dette kameraet fabelaktig. Det gjør at det er teoretisk mulig å gjøre ganske kraftige beskjæringer. Alle bildene i dette kapittelet er tatt med EF 200mm f/2,8 og med sin strålende optiske oppløsning gir dette også faktiske muligheter for kraftig beskjæring. Det er imidlertid viktig å huske på at hvis man ønsker å utnytte det fulle oppløsningspotensialet må man for det første bruke god optikk og for det andre må man bruke relativt lav ISO.
Velger man å bruke optikk som ikke har samme detaljoppløsning som bildebrikken i kameraet reduseres beskjæringspotensialet tilsvarende. Og dersom man velger å bruke relativt høye ISO-verdier så bør man være klar over at detaljoppløsningen reduseres merkbart i forhold til de laveste ISO-verdiene.
Etter min vurdering er 12Mp en mye mer hensiktsmessig oppløsning enn 18Mp på 15x22-formatet, først og fremst fordi jeg er overbevist om at det ville gitt et mer "robuste" toneforløp i skyggene på alle ISO-verdier. Dermed ville filene vært ennå mer motstandsdyktige mot store justeringer i ettertid. Det ville også (høyst sannsynlig) gitt merkbart bedre lavlysegenskaper.
Forskjell i søkerstørrelse kan selvsagt spores tilbake til forskjellene i opptaksformat. Så selv om søkeren i 600D kan gjøres større er det usannsynlig at den blir like stor som i et 24x36mm-kamera.
Forskjellene når det gjelder prestasjonene til autofokus handler mest om at D3s og 600D er i hver sin ende av prisskalaen. Spesielt hvis man fotograferer "fugl" er et kjapt autofokussystem av stor betydning. Ikke minst er det viktig at det har en rask og presis følgefokus. D3s er kjent for å ha en av markedets aller kraftigste, hurtigste, mest avanserte og mest responssive autofokussystem. 600D er utstyrt med en autofokus av det aller enkleste slaget.
Dermed skulle man kanskje tro at 600D er uegnet til å fotografere fugler i flukt.
Single Shot Mode er kjapp og nøyaktig, det er som forventet. Men og i forhold til prisen på kameraet synes jeg også at Servo AF fungerer overraskende bra.
Den dårlige lysstyrken på lengste brennvidde betyr at autofokus vil slite, sannsynligvis også i godt lys. Den ekstra følsomheten til midtre fokuspunkt er nemlig ikke aktivert. Dermed vil man få høy frekvens av feilfokuserte opptak fordi autofokus ikke klarer å justere seg i forhold til bevegelesene til det som fotograferes. I tillegg vil man ofte være tvunget til å bruke full åpning for å få tilstrekkelig rask lukkerhastighet på en ikke for høy ISO-verdi. Dermed ender man opp med opptak som ikke er optimale, rent optisk, og som derfor ikke tåler beskjæring særlig bra.
I forhold til en rimelig 70-300mm-zoom betyr dette mange fordeler. På grunn av raskere og mer presis autofokus får man høyere treffprosent når det gjelder nøyaktig fokus. På grunn av to trinn bedre lysstyrke kan man benytte fire ganger så raske lukkertider eller velge to trinn lavere ISO. På grunn av vesentlig høyere optisk ytelse får man bedre detaljoppløsning på alle de mest brukte blenderne. Fleksibilitet handler derfor ofte om flere forhold enn å kunne endre brennvidde.
Det er i grunnen bare to ting jeg har å utsette på Canon 600D. Det ene er for liten søker, det andre er (slik jeg ser det) for mange piksler.
Personlig ville jeg foretrukket 12Mp med dertil hørende forbedre lavlysegenskaper, noe a la Fuji X100. Men 600D måler seg fint mot filkvaliteten i Nikon D7000, dermed er den høye oppløsningen og filkvaliteten som sådan til å leve med.
Når man ser inn i okularet så vil et lite søkerbilde betyr at man ser motivet som et lite, lyst rektangel omkranset av store, mørke felt. Motivet ser ut som om det er langt der inne et sted, omtrent som når man ser inn i et nøkkelhull. Motsatsen er å se inn i en søker med et stor søkerbilde. Da er det som om motivet kommer nærmere. Alle detaljene blir større slik at det blir enklere å gjøre seg opp en mening om hvordan det ferdige bildet vil bli. Den mørke rammen rundt motivutsnittet er nesten eliminert, nøkkelhullfølelsen er fraværende og det er som om blikket trekkes inn i motivet og .
Søkeren i 600D er litt større enn søkeren i 350D, men ikke særlig mye. Og i forhold til søkerbildet i mitt 5D mk I så er søkerbildet i 600D bare litt mer enn halvparten så stort. Hvorfor Canon har valgt å utvikle denne modellserien til noe nær fullblods speilreflekskameraer samtidig som de ustyrer det med en underdimensjonert søker er (for meg) helt uforståelig. Søkeren i Canon 60D er betydelig større, og søkeren i Canon 7D begynner faktisk å nærme seg noe som kan kalles anstendig.
Dessverre er ikke Canon aleine om å levere underdimensjonerte, uinspirerende søkere i de såkalte "entry level"-kameraene. At kameraprodusenter kan fortsette å levere kameraer med nøkkelhullsøkere uten særlig kritikk er faktisk noe jeg ikke forstår. Det er derfor vanskelig å anbefale 600D til dem som ønsker å fordype seg i fotograferingens mange gleder, til det er søkeren rett og slett for liten. Da vil jeg heller foreslå at man legger til 2.000,- og sikter seg inn mot Canon 60D i stedet.
Bekjentskapet med 600D bød derfor på mange hyggelige og positive overraskelser. Det er et kamera det er lett å like. I forhold til prisen er det overraskende hvor mye kamera man får for pengene. Man kommer langt med bare kit-zoomen, men det er sammen med lyssterk kvalitetsoptikk dette kameraets filkvalitet virkelig skinner. Jeg håper derfor at bildene avspeiler at jeg - på tross av den trange søkeren - har hatt mange flotte fotografiske øyeblikk sammen med 600D.
Juli 2011
Geir Brekke
Alle typer tilbakemeldinger og kommentarer ønskes.
Disse kan sendes til: zevs(at)mac(dot)com