Tekst og foto: Geir Brekke
Denne artikkelen er dermed basert på utstyr som ikke koster mer enn et velutrustet kompaktkamera. Selv om jeg har skrevet om andre rimelige modeller, så var det (i tillegg til kit-zoomen) i samspill med faste objektiver. Dermed er det bare artikkelen om Nikon D90 + 16-85mm standard-zoom (publisert desember 2008) som har tatt for seg en tilsvarende nedstrippet ekvipasje. At Pentax K-30-kittet gir svært mye for pengene er et inntrykk som befester seg allerede mens jeg pakker ut kameraet.
Kameraet har en veldig behagelig overflate med god friksjon som gir et godt, solid grep. Det er ikke spesielt lite, men det er likevel ganske kompakt og med sine 650g er kameraet vektmessig omtrent midt på tre i forhold til andre 15x23 mm-modeller.
Med et indre skall av metall er K-30 er solid bygget og skal i følge Pentax sin reklame være godt forseglet mot vanninntrengning. Det skal derfor kunne tåle en skur eller to uten bekymringer. Selv den medfølgende kit-zoomen skal være beskyttet på samme nivå.
På toppen og til høyre for blitsen er det et veldimensjonert modushjul som kan betjenes direkte med høyre tommel. Dette synes jeg er en svært god løsning og er en vesentlig bedre plassering enn å ha det plassert til venstre for blitsen. Denne plasseringen er muliggjort fordi K-30 ikke har noen egen toppskjerm.
Øverst, bak på kamerakroppen sitter et innstillingshjul nummer to som betjenes med tommelen, funksjonen er også her avhengig av modushjulets innstilling.
Rett under bakre innstillingshjul er det en knapp merket AF/AE-L. Denne styrer autofokus som standard, men kan omprogrammeres i menyen til å styre eksponering.
Rett ved utløseren er det en liten knappmerket +/-. Ved å trykke på denne kan man justere eksponeringskompensasjonen med bakre innstillingshjul. Personlig foretrekker jeg en løsning som gir meg direkte tilgang til eksponeringskompensasjon, for eksempel synes jeg et eget kompenseringsratt som styres direkte med tommelen (slik Canon har det på sine store modeller) er svært praktisk. Overraskende nok er dette også mulig med K-30 gjennom å gjøre individuelle brukertilpasninger av funksjonsknappene i menyene. Imponerende.
Den andre funksjonaliteten er knyttet til Program-modus. P er i utgangspunktet en automodus, men ved å skru på en av innstillingshjulene kan man på elegant vis gå direkte til Av eller Tv uten å gå veien om modusvelgeren. Et lite trykk på den grønne knappen, og vips så er man tilbake i P. Smart.
Kameraet har også en knapp merket RA/Fx. Den betjener noe Pentax kaller "One Push File Format", og med denne knappen kan man skifte fra RAW til JPG eller fra JPG til RAW "on the fly" for det neste, påfølgende opptaket. Dette er i og for seg en "fix" knapp, men mest i retningen "kjekt å ha". Heldigvis er det mulig å programmere denne knappen til en annen funksjon (som kan komme til nytte for oss som kun forholder oss til RAW).
Det er også en innstilling som Pentax kaller Scene Mode. Der kan man velge mellom 19 ulike forhåndsprogrammer som tar hånd om kameraets ulike innstilling.
Sv står for Sensivity value, noe som i praksis betyr følsomhetsprioritet. Det fine med denne innstillingen er at man med det ene innstillingshjulet justerer ISO (mens automatikken tar seg av både lukker og blender), og med det andre hjulet kan justere eksponeringskompensasjon direkte (uten å måtte trykke på +/--knappen først.
TAv betyr at man kan justere både lukker og blender og så følger kameraets automatikk opp med riktig ISO-innstilling, og i praksis er dette en form for manuell og automatikk på samme tid.
Disse to innstillingene synes jeg gir noen nye, spennende muligheter til å styre og kontrollere de tre viktigste innstillingene (lukker, blender og ISO) på en elegant, intuitiv og ikke minst effektiv måte. Når man tenker på at ISO er en integrert del av innstillingene i et digitalt kamera, er det nesten litt underlig at denne automatiseringen av ISO ikke er vanlig også på andre kameraer.
Da jeg åpnet batteriluken første gang fikk jeg en overraskelse. Der åpenbarte det seg nemlig et overraskende stort rom med tydelig plass for fire vanlige AA-batterier. Det er i og for seg en glimrende ide, men av en eller annen grunn må man kjøpe en egen holder før batteriene kan monteres. Dette er smart i den forstand at hvis/når du har kjøpt ekstra adapter kan du bruke AA-batterier når det medfølgende Li-ion batteriet er tomt. Men det er dumt hvis man enten ikke har kjøpt eller tatt med seg holderen. Sånn sett er et ekstra standardbatteri faktisk like smart.
Løsningen betyr at "håndtaket" for høyre hånd er blitt ganske stort og voluminøst, uten at standardbatteriet utnytter denne plassen. Det gjør at kameraet har et stort, godt grep. Men det betyr også at kameraet er blitt litt større enn det strengt tatt behøver å være (for å romme det lille batteriet). Etter min mening ville en løsning med et større batteri med bedre kapasitet (og et batterikammer tilpasset et standardbatteri med dobbelt så stor kapasitet) vært en bedre løsning.
FOVI as skriver dette om kameraet på sine hjemmesider:
"K-30 vinner "Årets systemkamera 2012-2013" i budsjettklassen, kåret av bladet Lyd & Bilde. Det nye Pentax K-30 er utviklet for å la systemkamerabrukeren ta høykvalitets bilder under alle værforhold. Kameraet er værsikret med 81 forseglinger, støvsikret og kuldesikret. Mange av kameraets avanserte funksjoner forbindes med betydelig dyrere kameraer, slik som kamerahus som tåler regn, sand og kulde ned til -10°C."
16.3 Mp (23,6 x 15,7 mm CMOS)
Filformater: RAW (DNG) og JPEG
12 bit (RAW)
HD video med 1920x1080 piksler
Lukkertider opptil 1/6000 sek
Live View
Bildestabilisator i kamerahuset
6 bilder per sekund
11-punkts autofokus
77-segments TTL-lysmåler
Optisk søker med 100% dekningsgrad og forstørrelse på 0,92x
ISO opp til ISO25600
3" LCD-skjerm med 921.000 punkter
Størrelse (L x B x D): 128,5 mm x 96,5 mm x 71,5 mm
Vekt kamerahus med batteri: 650 g