Møteinfo
- Periode08.09.05 - 08.09.05
Stiftet 6.desember 1894
Vi i OFL tro ikke på veldedighets arbeide
Dagens unge fotografer er redde og usikre. Hvorfor fanges de ikke naturlig opp av en forening eller klubb, når det finnes 6 stykker av dem her til lands?. Det faktum at Norsk Journalistlags leder Ann-Magrit Austenå dukket opp på allmøtet vi arrangerte 23.august, er en utstrakt hånd fra en yrkesgruppe som opplever de samme samfunnsendringer og problemer som vi fotografer.
På konkret spørsmål om NJ vil samarbeide med NFF for å få samfunnet til å forstå verdien av vårt arbeidet, er svaret et rungende JA! Dette er derfor et signal til styret i NFF om å plukke opp denne muligheten før det går for lang tid! Slik kan vi få til et nasjonalt samarbeide, og forsterke betydningen for av bruk av profesjonelt fotografi i befolkningen.
I mellomtiden vil vi i Oslo arrangere Bøllekurs for fotografer i samarbeid med NJ. Dette vil vi komme tilbake til. Disse Bøllekursene er noe NJ holder for sine medlemmer for å gi dem bedre selvsikkerhet i et tøft marked.
Konklusjonene fra Augustmøtet i Oslo:
Det er nok fotografer som sitter på sin tue og kritiserer. Disse skal man ganske enkelt ikke bry seg om. Bli heller med å påvirke din inntjening, ved å snakke med dine kolleger. Det er kun med deltagelse at du kan få gjennomslag for din kritikk av hva foreningene ikke gjør. Vi trenger motstand, uten denne skjer ingen endinger.
De prosesser som nå har startet i Oslo, kan sammenlignes med hva som skjedde på slutten av 1800-tallet.
Da ble fotografi tilgengelig for amatørene. De profesjonelle var redde og stiftet Fag Fotografenes Forening.
Deler du ikke, får du intet tilbake!
De fotografene som begynte å jobbe digitalt i 1996 -98 dannet en gruppe med navn Digitalkameratene.no Her ble det åpent diskutert hvordan man skulle prise sine tjenester uten bruk av film. Et grunnprinsipp rundt denne nye problemstillingen ble da lagt.
Denne informasjonen har vært hemmeligholdt blant landes reklamefotografer, fordi organisasjonene ikke har hatt tradisjon om å åpent snakke på tvers av yrkesgruppene. Dette er en vane vi lokalt på Augustmøtet i Oslo har endret på. De 140 fotografer som deltok var jevnt fordelt på alle arenaer.
Ta minst 300,- pr bildefil?
Markedsundersøkelsen viser at det er forbausende mange som ikke tar betalt for sitt digitale etterarbeide. Ta betalt pr. bildefil du leverer din kunde. Noen begynner på 150,- andre 300,- og mange benytter seg av timespris.
Alle fotografer som jobber digitalt har følgende til felles; De synliggjør sitt honorar for jobben. De synliggjør sitt etterarbeide i form av pris pr. bildefil. Da er det lettere å gi riktig pris til kunden. Utkjøring av en bildefil (kopi) ligger på den generelle markedsprisen som faglaboratoriene tar. Kunden blir da tryggere på hva de kjøper, og det blir lettere for fotografen å argumentere en pris for sin kunnskap. OFL vil innkalle til flere møter for å utdype hva vi har kommet frem til her. Tallene fra markedsundersøkelsen vil bli publisert senere.
Hva er en frilanser ?
- Hva med alle de frilansere som kun har dette som en hobby og biinntekt? Morten Quale kom med noen fine
innlegg - "Eiendomsmegleren som tilbyr 500,- pr. jobb er egentlig en kjøper som bruker en del millioner i året på fotograftjenester. Før tok han disse bildene selv, nå er dette en melk og brødbutikk for mange etablerte fotografer.
Tidligere formann i NFF Arild Sønsterød utalte: Problemet er at det er alt for mange hobbyfotografer som falbyr sine tjenester. Dette ødelegger livsgrunnlaget for de som forsøker å drifte en sunn fotografbedrift med ansatte, husleie, offentlige avgifter, utstyr og etterutdannelse. Videre sier han:
Ønsker vi å komme videre må vi profesjonelle ikke kun fokusere på en profil, der vi kjemper for å få bedre betalt for bruk av bilder. Vi må også synliggjøre forskjellen mellom de som har kompetanse og de som ikke har det.
Ny selvtillit
Selvtiliten vokste blant fotografene som deltok på August møtet i Oslo. De mest kjente som deltok var Knut bry, Morten Quale, Bo Mathisen, Terje Martinussen, Arild Sønsterød, Johs Bøe, Morten Krogvolds agent og Kim Holte som er opphavsmann til navnet digitalkameratene.no
Meld deg inn i OFL- vi bruker ikke paraply!
Det har i nærmere 10 år vært snakk om å lage en paraply over alle foreningene. Selv dette har intet medlem i en fotografforening klart å få til. Som medlem i Oslo Fotograflaug, er du også medlem av Norges Fotografforbund. Som navnene tilsier, utelukker vi ingen typer fotograf. Du må gjerne være medlem i en klubb for pressefotografer, eller en forening for reklamefotografer. Dette er sosialt og veldig hyggelig. Landets største fotokonkurranser for profesjonelle har også sitt utspring fra disse miljøene.
Fokus på kompetanseheving av medlemmene!
Oslo Fotograflaug skal ikke arrangere fotokonkurranser. Det er allerede så mange av dem, at ingen av de får stort nok gjennomslag. Det er bedre med èn stor, en mange små.
Vi vil heller arrangere en kollektivutstilling for å gjøre vårt yrke synlig i lokalsamfunnet.
For medlemmer av OFL, vil vi det kommende året arrangere spesielle digitalworkshops.
<h> Oslo Fotograflaug ble stiftet 6.desember 1894. </h4>
BLI MEDLEM send en mail til ofl@foto.no
MARKEDSUNDERSØKELSEN vil bli offentligjort på et nettsted, når sponsorene er på plass, slik at dette arbediet kan fortsette.