Bibble Pro - den beste råfilkonvertereren?

Hvorvidt Bibble Pro er den teknisk og funksjonelt beste, er et spørsmål for seg. Det er likevel utvilsomt at Bibble tibyr unike fordeler. Per Inge Østmoen beskriver nærmere.
Løsninger for råfilkonvertering

I det følgende refereres det til Bibble Pro. Det har også eksistert en Bibble Lite, men denne har jeg ingen erfaring med og er altså ikke omtalt i denne artikkelen.

Bibble Pro synes, i det minste her i Norge, å være lite påaktet i forhold til andre råfilkonverteringsprogrammer som benyttes i digital fotografering. Dette må antas å skyldes to faktorer, nemlig den relative dominans av Adobe Photoshop og Adobe Camera RAW (ACR) samt ikke minst at kameraprodusentene leverer (de produserer dem ikke selv) konverteringsprogrammer som etterhvert er blitt stadig forbedret.

Hele tiden har det eksistert frittstående RAW-konverterere, som har hatt og fortsatt har sine tilhengere. Sannsynligvis er det mest kjente av disse Phase One's "Capture One."

La det være sagt med en gang: Å utrope et råfilkonverteringsprogram som teknisk overlegent et annet, vil være halsløs gjerning, og det vil jeg ikke forsøke meg på. Jeg som skriver dette har erfaring fra nærmest daglig bruk av både Digital Photo Professional, Adobe Camera RAW og naturligvis Bibble Pro som er temaet i denne artikkelen. For samtlige programmer gjelder at de parametre som kan innstilles etter fotografens eller brukerens preferanser, er nærmest uten grenser. Det innebærer at den viktigste faktoren for et best mulig resultat er brukerens egne ferdigheter i å bruke programmet. Ut fra min erfaring, kan jeg umulig si at det ene er "bedre" enn noe annet, siden jeg er i stand til å oppnå utmerkede bildemessige resultater fra dem alle. Men, det samme ønskede resultat oppnås via ulike funksjoner og grep som ikke er like fra program til program. Ganske enkelt fordi programmene er forskjellige og må justeres på forskjellig måte for å gi likt eller tilnærmet likt resultat. Når det er på denne måten, er det også lettere å forstå hvorfor seriøse digitalkameratester gjennomgående foretas på grunnlag av JPEG-filer og ikke råfiler. Det er bare kameraets JPEG-filer som kan testes på reproduserbar måte, en sammenlikning mellom råfiler ville teste programvaren eller operatøren av denne snarere enn kameraet.

Sammenlikninger

Dersom en likevel skal sammenlikne, må sammenlikningene vedrøre andre relevante forhold enn programmets evne til å produsere høykvalitets bildefiler fra en råfil. Dette kan de alle sammen, i alle fall med de råfiler jeg har undersøkt, fra Canon-speilrefleksmodellene EOS 20D, 1D II, 1D III og 1D IV. Det er ingen grunn til å tro noe annet enn at Bibble Pro 5.03 ville frembringe like gode resultater fra råfiler fra kameraer laget av andre produsenter. For eksempel er det kjent at Bjørn Rørslett, en klassisk Nikon-bruker og -tilhenger, opererer som fast produkttester for Bibble. Bibble støtter kameraer fra et stort antall produsenter:

* Canon
* Nikon
* Olympus
* Pentax
* Samsung
* Sony
* Panasonic
* Leica
* Minolta
* Kodak
* Ricoh

Tilsammen er det rundt 150 ulike kameramodeller som støttes, og på Bibble Labs' hjemmesider finnes lister over hvilke kameraer og tilhørende råfiler som til enhver tid kan leses og prosesseres.

Hvis vi tar for oss Adobe Camera RAW (ACR), så brukes gjerne denne sammen med Photoshop. Denne integreringen er sømløs og gir etter manges mening en enklere arbeidsflyt. Imidlertid koster det penger med en Photoshop-lisens, denne koster fra 8-13 000 kroner i fullversjon litt avhengig av utgave. Det er ganske mange også blant amatørfotografer som har en slik lisens, men prisen er litt høy. I tillegg kommer at Adobe selvsagt ikke kan støtte nye kameraversjoner i tidligere versjoner av Photoshop. Det betyr at hver gang Adobe kommer med en Photoshop-oppgradering, opphører støtten til nye kameraer i den ACR-utgaven som hører til de tidligere PS-versjonene. Dermed er den arme fotografen i gang med en oppgraderingsspiral som i beste fall vil kunne forsvares med at dersom ikke brukerne oppgraderer kan Photoshop heller ikke produseres. Slikt blir det penger av etterhvert. Nå finnes også Adobe Lightroom, dette alternativet har også råfilkonvertering, og koster kr. 1690. Prisene inkluderer moms.

Når det gjelder Capture One, så koster en fullversjon av denne 2300 kroner, oppgradering koster 1746 kroner. Disse prisene er forsåvidt spiselige, men for både Adobe-programmene og Capture One gjelder at de er belemret med hva som på engelsk kalles "Product Activation." Både Adobe og Phase One er påpasselige med å rettferdiggjøre produktaktiveringen, som altså innebærer at den som lovlig har kjøpt en lisens, for all fremtid er avhengig av en aktiveringstjeneste for å få installert programvaren som trengs for å få gjort noe fornuftig ut av filene. På Phase Ones hjemmesider beskrives hvordan den som bytter datamaskin eller harddisk må søke programvareselskapet om "tillatelse" til nyaktivering gjennom en intrikat prosedyre. Her virker Adobes aktiveringstjeneste lettere tilgjengelig, og Adobe har også forpliktet seg til å sørge for aktivering eller til å gi kunden et program som opphever denne dersom denne tjenesten skulle bli borte. Uansett er produktaktivering en leverandørbinding, som rent faktisk svekker datasikkerheten fordi den som eier dataene og bruker programmet blir fratatt kontrollen over egen datamaskin. Slike betingelser bør ingen kunder med omsorg for datasikkerhet akseptere.

Mindre programvarefirmaer som i mindre grad har markedsmonopol benytter seg i mye mindre grad av aktiveringsbindinger. Og Bibble er et program hvor man, i stedet for en aktivering som binder programmet til maskinen og umuliggjør en uavhengig nyinstallasjon på brukerens nyeste maskin eller harddisk, får et permanent lisensnummer som er gyldig og brukbart for all fremtid. Og her er ikke hovedsaken at dette kan "misbrukes" - hovedsaken er at den som eier lisensen kan installere og bruke programmet for all fremtid, gitt kompatibel maskinvare. Det må være den som bruker et program, som også kontrollerer det. At man når man kjøper kommersielle programlisenser betaler for hva man bruker, såfremt man ikke har fått programmet i gave, er en selvfølge og en æressak.

For både de ovenfor nevnte Adobe-løsningene og Capture One gjelder også at de bare finnes i versjoner for Mac og Windows. Nå er det slik at majoriteten fortsatt benytter en av disse programvareplattformene, men for Linux-brukere er altså ACR og Capture One utilgjengelig.

Lisensen for Bibble Pro 5 koster i fullversjon 1162 kroner etter dollarkursen i skrivende stund. Dersom man har en tidligere versjon og kan dokumentere betalingen ved elektronisk kvittering, blir dette beløpet halvert. Denne prisen er etter min oppfatning særdeles gunstig i forhold til hva man får igjen og ikke minst hvilke lisensbetingelser man gis. Lisensen inkluderer versjoner for både Linux, Mac og Windows, og gir rett til å installere og bruke alle disse. Men ikke samtidig . Lisensen forutsetter nemlig at du bare har en (1) programversjon til enhver tid. Skal flere programversjoner brukes samtidig, vil Bibble at du også kjøper et tilsvarende antall lisenser. Denne bestemmelsen er helt rimelig, og bør følges av alle brukere av Bibble. Blir man behandlet bra, oppfører man seg bra til gjengjeld.

Med Bibble Pro får man tilgang til det meg bekjent eneste kommersielle råfilkonverteringsprogrammet som har en Linux-versjon. Her ligger et unikt fortrinn, ettersom det er gjennomførlig å ha en bildeproduksjon med fullstendig farvestyring på Linux ved å bruke Bibble for å konvertere råfilene og deretter Cinepaint som bildebehandlingsprogram.

Jeg har også testet ut Bibble Pro 5.03 på en MacBook Pro, og med nøyaktig de samme gode resultater som i Linux-versjonen.

Bibble er tilgjengelig fra www.bibblelabs.com hvor man kan kjøpe lisens(er) etter behov. Det lille Austin, Texas-baserte programvarefirmaet tilbyr også et vell av instruksjonsmateriale i form av videoer og brukermanualer, samt egne diskusjonsfora delt inn i en rekke tematiske avdelinger og hvor firmaets ansatte hver eneste dag deltar aktivt i diskusjonene og villig svarer på spørsmål. Bibbles utrolig brukervennlige tilnærming er alene grunn nok til å vurdere Bibble Pro, i tillegg kommer at dette programmet påviselig er svært så kapabelt. Se forøvrig bildeeksemplene som ledsager denne artikkelen.
Per Inge Østmoen - Bibble Pro 5.03 i arbeid
Bibble Pro 5.03 i arbeid
Per Inge Østmoen
Bildet viser ett av flere mulige arbeidsbord i Bibble Pro
Per Inge Østmoen  - Bibble Pro 5.03 i arbeid 2
Bibble Pro 5.03 i arbeid 2
Per Inge Østmoen
Slik kan også Bibble se ut
Per Inge Østmoen  - Bibble Pro 5.03 i arbeid 3
Bibble Pro 5.03 i arbeid 3
Per Inge Østmoen
DPP og Bibble side om side i Cinepaint under Linux
Per Inge Østmoen  - Bibble Pro 5.03 i arbeid 4
Bibble Pro 5.03 i arbeid 4
Per Inge Østmoen
DPP og Bibble igjen i Cinepaint under Linux, 50% forstørrelse. Ser du noen forskjeller?

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu