Fujifilm mellomformat og flere nye kameraer

Det er ikke hver dag «lille» Fujifilm lanserer fire nye proukter, og det bare to uker etter at de lanserte varianter av to andre kameraer. La oss ta en kikk på nyhetene.
Vi har dessverre bare presseinfo og tidligere erfaring med Fujifilms produkter å støtte oss på ved denne lanseringen, så nærmere detaljer får vente til senere.

De nye produktene er
- GFX-50S, et mellomformatkamera og dermed et helt nytt system fra Fujifilm
- XT-20, et rimelig kamera som har fått samme bildebrikke og prosessor som sine storebrødre, X-PRO2 og X-T2
- X100F et kompaktkamera med APS-C-brikke og hybridsøker
- Fujinon 50mm f/2 R WR, en kort, kompakt og værtettet tele.

I tillegg lanserte Fujifilm varianter av X-PRO2 og X-T2 under CES-messen for to uker siden.

GFX-50S
Dette er et helt nytt kamerasystem, et mellomformatkamera i «budsjettklassen», hvis noe sånt finnes. Det vil si at du skal kunne få kameraet med et kit-objektiv for under 100 000 kroner. Da får du et system med all Fujifilms teknologi for ypperste bildekvalietet, med det seneste innen både bildebrikke og prosessor og optikk.

Kameraet er et speilløst systemkamera, som sine småsøsken, men er naturligvis større enn vi er vant til fra speilløse kameraer. Det er som et litt stort speilreflekskamera i størrelse, som er svært lite for et mellomformatkamera å være. Med standardobjektiv veier det 1230g. Hvis du vil ha kameraet virkelig lite, kan du ta av den elektroniske søkeren. Vil du ha det større, kan du sette på et vertikalgrep.

Kameraet har en bildebrikke med 50 megapiksler og en størrelse på 43,8 x 32,9mm. Det vil si ca. 1,7 ganger større enn en fullformatbrikke. Det gir en crop-faktor på 0,79 (hvis man kan kalle det crop-faktor).

Vi synes det er modig av Fujifilm å satse på mellomformat i dagens marked. Volumene er små, og de må bygge opp et system med objektiver helt fra bunnen av. For de store produsentene hadde ikke det vært all verden, men for reltaivt lille Fujifilm er det et stort skritt å ta. Det er spennende at de går så helhjertet inn for å tilby den høyeste bildekvaliteten, men vi håper samtidig at det ikke går utover utviklingen nye produkter i de lavere segmentene. Dagens lanseringer tyder i hvert fall foreløpig på at det ikke gjør det.

Sammen med kameraet blir det lansert tre objektiver til systemet: GF 63mm f/2.8 R WR, GF 32-64mm f/4 R LM WR og GF 120mm f/4 R LM OIS WR Macro. De blir tilgjengelig i februar, samtidig med kameraet.

X100F
Dette er etterfølgeren til kameraet som blåste nytt liv i Fujifilm. X100-serien har vært en formidabel suksess, og i dag får det en etterlengtet men forventet oppgradering. Det viktigste er naturligvis at kameraet får samme bildebrikke og prosessor som vi finner på X-PRO2 og X-T2. I tillegg får det «joysticken» vi også finner på disse, som gjør det mye lettere å blant annet velge fokuspunkt uten å ta øye vekk fra søkeren.

Og når vi snakker om søkeren, så har kameraet fortsatt den supre hybridsøkeren vi kjenner fra tidligere modeller, men nå kan du få et lite digitalt bilde nede i hjørnet, som kan fungere som digitalt split-blide eller annet.

Slik vi også har sett på X-PRO2 og X-T2, gjør den nye prosessoren at autofokus og respons i kameraet blir mye bedre.

Objektivet er fortsatt det samme 23mm f/2, med en brennvidde tilsvarende 35mm på fullformat. Hvis du synes det er kort, har kameraet nå 50% flere piksler enn tidligere, og du har større muligheter for beskjæring. Kameraet har også en innebygd, digital telekonverter som gir deg utsnitt tilsvarende 50 og 70mm.

Hvis du kjenner X100-serien fra før, kjenner du deg umiddelbart igjen i X100F. Lite er endret i bruken. Men hvis endringene fra X-T1 til X-T2 kan videreføres til X100F, vil kameraet føles langt bedre å jobbe med allikevel.

Vår erfaring med X100T og andre entusiastkameraer uten utskiftbart objektiv tilsier at dette antakelig er det beste kompaktkameraet i klassen under 30 000 kroner, dersom brennvidden passer deg.

Hvis du har brukt tidligere modeller med vidvinkelforsats eller teleforsats må vi skuffe deg med å opplyse at det kommer nye, optimaliserte varianter, som passer den nye oppløsningen. De gir brennvidder tilsvarende henholdsvis 28 og 50mm. I skrivende stund har vi ikke klart å finne ut om du fortsatt kan bruke de gamle versjonene.

X-T20
Kortversjonen av dette kameraet er at det er en den samme bildekvaliteten og veldig mye av funksjonaliteten til X-T2 i en mindre innpakning med lavere byggekvalitet og uten værtetting. X-20 er til X-T2 det X-10 var til X-T1 (ga det mening for noen, mon tro?).

Med super bildekvalitet, filmemuleringsfunksjoner, retro-utseende og topp optikk tilgjengelig er det mange som burde bli fristet av X-T20, enten du bare skal ha et skikkelig kamera til amatørbruk, eller du er entusiast som har vedtatt at du ikke trenger det aller råeste, men ikke vil ofre bildekvalitet.

Kameraet mangler litt på brukergrensesnittet sammenliknet med sine storesøsken, og det gir ikke den samme kvalitetsfølelsen å holde i, men du sparer ganske mange kroner gir den samme bildekvaliteten (gitt at du bruker samme innstillinger og samme objektiv).


Fujinon 50mm f/2 R WR
Dette er et kort teleobjektiv som kan brukes til mye rart. Hvis 56mm f/1.2 blir for stor og dyr, er dette et fint alternativ. Det samme gjelder hvis du trenger værtetting.

Objektivet er lite og relativt rimelig men skal ha kjapp autofokus. Det kommer ikke til å bli den nye bestselgeren, til det er brennvidden litt for sær (76mm-ekvivalent på fullformat).

Bildekvaliteten skal vi ikke si så mye om, men andre Fujinon-objektiver i denne prisklassen gir glimrende bildekvalitet, så vi har ingen grunn til å tro noe annet om dette.

Objektivet veier 200g, tar 46mm filtre og har nærgrense på 39cm.

Graphite Silver Edition
For et par uker siden, lanserte Fujifilm også Graphite Silver Edition av X-PRO2 og X-T2. Dette er samme kameraet som de svarte variantene som har vært til nå, men med annen finish og litt høyere pris.
X-PRO2 GS kommer i kit med 23mm f/2 R WR og solblender og får en pris på 24 000,- kroner.
X-T2 GS leveres kun som hus og vil koste 19 000,-.

Kilde: Pressemateriell fra Fujifilm og egne erfarginger med systemet.
 -
 -
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu