Canon EOS R5 og R6 lansert i dag

Endelig har Canon fått ut fingeren og lansert det mest etterlengtede og omtalte kameraet på veldig mange år. Og mye annet gøy.
EOS R5
Canon har snakket om det i månedsvis allerede, og ryktene har gått om hvor bra dette kameraet skal bli. Men av en eller annen grunn har de holdt tilbake mye informasjon, og ventet lenge med å lansere det. Nå er det endelig her, og dette er det nye Canon EOS R5:
• 45 megapiksler
• 20 bilder pr. sekund (elektronisk lukker – 12 med mekanisk lukker)
• Autofokus tilsvarende 1DX III (med live view)
• 8K 30P video i 12 bit RAW, direkte til minnekortet (2,6Gbps)
• Inntil 8 trinn bildestabilisering på bildebrikken
• Opp til ISO 51 200 kalibrert (kan utvides til 102 400)


Bak disse spesifikasjonene ligger det mange nye muligheter.
-20 bilder pr. sekund med full autofokus gjør det til et sportskamera
-45 megapiksler gjør det til et landskaps og studiokamera
-Bildestabilisering og autofokus som fungerer ned til -6EV gjør det til et nattfotokamera
-8K video med RAW gjør det til et videokamera
-Dynamikkomfanget, kombinert med oppløsning og for så vidt alle de andre punktene over, gjør det til et bryllupskamera.

Vi sliter rett og slett med å se hva dette kameraet ikke kan gjøre på aller beste måte, og det er en kombinasjon vi aldri har sett før. Det har alltid tidligere vært et kompromiss mellom for eksempel hastighet og oppløsning, og ofte mellom de mest avanserte fotofunksjonene og videofunksjonene. Det eneste vi savner, er vel muligheten til å koble på XLR-innganger på kameraet, slik Panasonic og Sony tilbyr. Men litt må de kanskje spare til de dedikerte videokameraene sine.

Bildestabilisator
Dette burde egentlig vært en selvfølge for lenge siden. Alle andre produsenter har produkter på markedet med bildestabilisering på bildebrikken, så det var på høy tid at Canon også kom med dette. Men det ser ut som de gjør det skikkelig, når de først gjør det. Den innebygde stabilisatoren kan kompensere for inntil 8 trinn lengre eksponeringstider. Det betyr at du kan håndholde kameraet inntil 256 ganger så lenge som du ville kunnet uten stabilisering.

Vi har sett mange gode bildestabilisatorer opp gjennom årene, og i senere år har Olymps vært best på dette området. Nå ser det ut som de har blitt detronisert av Canon. Ikke bare kompenserer Canons stabilisator bedre for kamerarystelser enn den fra Olympus. Men Canon har også en mye vtyngre jobb med dette fordi det er en fullformatbrikke i kameraet, som er større og tyngre, og dermed med mer treghet, som igjen gjør det mer krevende å flytte den så raskt som det er nødvendig i en bildestabilisator.

Vi har vært meget imponert over hva Olympus har fått til tidligere, men dette sprenger alle grenser.

Bildestabilisator i kamerahuset er mest effektiv på kortere brennvidder. Derfor varierer effekten noe, og på lengre teleobjektiver vil du i praksis bare bruke stabilisatoren i objektivet. Har du begge deler, vil kameraet forsøke å bruke begge, men selv med et objektiv som RF 28-70mm f/2L, som ikke har innebygd IS, får du, ifølge Canon, 8 trinn stabilisering. Mens på noen av de lengre teleobjektivene er du nede i 4-5, da de ikke får utnyttet stabilisatoren i kameraet.

Video
Det er videofunksjonen som har vært trukket fram mest i den informasjonen Canon har vist fram tidligere. 8K i 12 bit RAW internt, rett til minnekort har vi vel aldri sett før i dette segmentet, og minnekortprodusentene gnir seg nok allerede i hendene. Det samme gjør PC-produsentene, for dette krever kraft og lagringskapasitet.

Mange vil ikke bruke 8K, og enda flere bør ikke bruke det. Men bare det at muligheten er der, viser litt hvor Canon er på vei. Vi har gått i 10 år og ventet på at Canon skulle bli spennende igjen. At de skulle lede an i utviklingen og bli det selskapet alle andre måler seg mot (ikke bare i salgstall). Nå viser de at det er der de vil være, og det må være svært skremmende for konkurrentene. Er det noen andre som har muskler til å ta opp konkurransen? Både Sony og Panasonic er store selskaper med nok muskler, hvis de ønsker så satse i et krympende marked. Men det vil koste, og for oss som bruker utstyret kan vi fort se en ny boom av spennende produkter som tar opp konkurransen mot R5.

Noe av det man kan bruke 8K til, bortsett fra å produsere 8K-materiale er å emulere en flerkameraproduksjon ved å zoome inn i bildet. Man kan også panorere i bildet. I kameraet er det en mulighet for å lagre oversamplet 4K (4K HQ), som tar opp i 8K, men reduserer oppløsningen. Det gir et skarpere bilde og høyere detaljnivå enn et vanlig 4K-opptak. Lengste sammenhengende opptakstid er 29 min og 49 sek.

I 8K er høyeste bildefrekvens 30 fps, mens du i 4K kan klare 120 fps. Dette kan utvikle en del varme, og kameraet kan utstyres med batterigrep, som gjør at noe av varmeutviklingen flytter seg dit, og du får spredd det litt mer utover. Det gir deg også strømmen fra to batterier, og dermed lengre opptakstid.

Og apropos batterier, så kommer det en ny versjon av LP-E6-batteriet, LP-E6NH, som er identisk med LP-E6, bortsett fra at det har høyere kapasitet

Autofokus
Autofokusen er, med enkelte unntak, lik den vi finner på live view i EOS 1Dx III, som er noe av det beste vi har sett. Den kan gjenkjenne øyne, hode og kroppen til hunder, katter og fugler, i tillegg til mennesker.

Autofokusen benytter Canons spesielle Dual Pixel CMOS AF, som i prinsippet gjør hver piksel til et fokuspunkt. Av praktiske grunner kobles en del sammen, så man ender opp med noen tusen valgbare fokuspunkter. Dette systemet er svært effektivt, og gir kanskje den beste følgefokusen på video, og antakelig også på stillbilder.

I likhet med EOS R, kan R5 autofokusere i lysstyrker helt ned til -6 EV. Det er omtrent som en firedel av fullmånen, og i praksis så mørkt at du ikke lenger kan fokusere manuelt. Sammen med bildestabilisatoren i kameraet, har dette plutselig blitt svært nyttig.

Søker
For mange speilrefleksbrukere, er den største overgangen til speilløst å vende seg til en elektronisk søker. Disse blir bedre og bedre, skarpere og skarpere og raskere og raskere for hver generasjon. I EOS R5 er den så bra at man egentlig ikke tenker over at den er elektronisk. Det betyr at man får alle fordelene av en slik søker, som å kunne se eksponering og hvitbalanse, uten nevneverdige ulemper som forsinkelse eller et kornete bilde. Oppløsningen er på 5,76 millioner punkter (1,92 megapiksler) og har en oppdateringsfrekvens på 120 fps.

Wi-Fi
EOS R5 har innebygd Wi-Fi, og kan også koble seg på eksisterende nett. Det er støtte for FTP, så du kan overføre bilder direkte til en server, uten ekstrautstyr. Trenger du noe kraftigere, med lengre rekkevidde går det an å få kjøpt en Wi-Fi-adapter som et eget vertikalgrep med ett batteri til kameraet og ett batteri dedikert til Wi-Fi.

Grensesnitt
Canon plasserer EOS R5 i samme familie som EOS 5D. Det vil si for profesjonelle og entusiaster. Det er ikke så overraskende, kanskje tatt i betraktning de spesifikasjonene det er utstyrt med. Kameraet er ganske kompakt (marginalt større enn EOS R), og har litt det samme brukergrensesnittet, med unntak av «stripa» på baksiden av EOS R, som er byttet ut med en mer tradisjonell «joystick».

Grepet er dypt og godt, med god klarning mellom grep og objektiv, så du får plass til fingre med hansker på. På toppen av kameraet er det en liten info-skjerm.

Det er plass til to minnekort, ett CFexpress som du må bruke til 8K RAW, og et SD-kort (UHS-II) som kan bruke til alt unntatt 8K RAW.

Prisen på dette nye vidunderbarnet er satt til 53 699 kroner. Levering starter antakelig i månedsskiftet juli/august, men det kan være få eksemplarer tilgjengelig, så vil du ha det først, still deg i kø.

Her er en video der vi snakker med Canon om EOS R6




EOS R6
Hvis EOS R5 er mer enn du trenger og mer enn du er villig til å betale, kommer det også en rimeligere modell, nemlig EOS R6. denne er omtrent samme størrelse og vekt, men har et mer tradisjonelt Canon-grensesnitt og litt enklere innmat.

Det gjør det ikke til noen sinke i trafikken, og på noen områder overgår det også storebror. La oss ta en kikk.

20 megapiksler, men med samme skuddtakt som EOS R5.
Samme autofokusmotor
Samme bildestabilisator
4K60P video, 10-bit, C-log
Samme DIGIC X-prosessor
ISO opp til 102 400 kalibrert (kan utvides til 204 800)
Autofokus virker ned til -6,5 EV
Søker med 3,69 millioner punkter (1,23 megapiksler) 120 fps
To SD UHS-II minnekortplasser

Dette er med andre ord ikke så vanvittig ekstremt som R5, men ser ut til å være et svært habilt kamera for de aller fleste.
Søkeren er noe enklere, og oppløsningen er på ordinære 20 megapiksler, men det betyr at den pusher like mye bildeinformasjon pr. sekund som EOS 1DX III, som har samme toppfart og samme oppløsning. Canon sier at det er ganske like, men ikke identiske bildebrikker. Blant annet har 1DX III et mer avansert lavpassfilter.

Men med 20 bilder pr. sekund, samme autofokus som storebror og samme bildestabilisator, kan EOS R6 sparke godt fra seg i de fleste sammenhenger.

Med lavere oppløsning får du også noen fordeler. Pikselstøy er omtrent på halve nivået, så du kan skru opp ISO-verdien ett trinn lengre, og siden pikslene er større, klarer de seg bedre når de skal fokusere i svakt lys. Setter du en 50mm f/1.2 på dette kameraet, og skrur opp ISO-verdien, kan du i praksis fotografere nesten uten lys i det hele tatt.

Begge modellene kan lade via USB, og bruker du batterigrep, kan også batteriene i grepet lade via USB-C-porten i kameraet. Kameraene bruker samme batterigrep (BG-R10).

EOS R6 får en veiledende pris på 32 199, og kommer i salg noe senere enn R5. Antakelig på sensommeren eller tidlig høst. Canon var ikke veldig spesifikke på akkurat det.

Vi har snakket med Canon om det nye EOS R6 også.


Nye objekter.
Canon har også lansert en del nye objektiver.
de kan du lese om her
 -
 -
 -
 -
Canon EOS R6
 -
Canon EOS R6
 -
Canon EOS R6

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu