Valgte denne serien av seremonien den første skoledagen som skjer hvert år den 1 september i Russland. Det er mange år tilbake jeg feiret denne dagen på samme måten, men seremonien er uforandret. Alle stivpynter seg og alle har med seg store blomster buketter til sine lærere.
Håper at dere finner dette interessant.
Gjengroing av store områder truer landet vårt. Men bestefar gjør i alle fall sitt for å hindre dette. Han har alltid vært og er fremdeles en svært så flittig vedhogger og ellers stor bruker av skogen. Mange har fått både glede og varme av bestefars vedhogst. Flere skulle vært som bestefar!
Lørdag 23. juli 2011. En merkelig stillhet, selv om det var mange mennesker i gatene. Militært personell i stridsutrustning er heldigvis ikke daglidags i byens gater. En by preget av sorg og lammelse.
Min middelaldrende og dypt fotballinteresserte mann trener fotball så blodet spruter. Hver gang! Han sier at ingenting er som å hoppe i dusjen etter fotballtreningen. Det er verdt det. Fotball-Schpa sier han. Det er dette jeg har prøvd å skildre.
Gatekunst, street art, er en omdiskutert kunstform som i de senere årene har tatt spranget fra sine røtter i undergrunnskulturen og inn i varmen hos kunstinstitusjonene. Utøverne, som i det ene øyeblikket løper fra politiet, blir i det neste hyllet og kjøpt inn av gallerier og samlere for svimlende beløper. I Stavanger diskuteres nulltoleranse ovenfor grafitti, parallelt med at byen er stolt vertskap for en av verdens mest anerkjente gatekunstfestivaler.
I kjernen av denne underliggende konflikten sitter menneskene som lever av kunsten, og reise verden rundt for å male vegger på oppdrag. For grunnleggende kreative, skapende mennesker er gatekunst en drøm, der de ofte får frie tøyler til å skape det de vil. Men er det fremdeles vandalisme når de får betalt?
Denne bildeserien tar for seg kontrastene som oppstår i møtet mellom kunstinstitusjoner og vandalisme, mellom rødvinsglass og spraymaling, med fokus på utøverne som skaper sterke kunstuttrykk på grå betongvegger.
Sommeren 2010 møtte jeg en ung kunstmaler som malte i Bergen's gater. Ikke som en opptreden for å tigge penger men for å lage kunst. Ikke et vanlig syn i Bergen så jeg fotograferte henne. Vi ble venner og jeg fotograferte henne arbeide gjennom fire prosjekter de neste tolv månedene. Jeg lærte at det for Laetitia Le Chatton handler om å utrykke en ide ved å male et sted. Hvis hun kan finne stedet, finne 'nøkkelen', da blir det et kunstverk. Samtaler med folk er viktig, å snakke om hva hun prøvde å utrykke der og da under prosessen.
Jeg har ikke så langt fått et eneste poeng i konkuransen så hadde tenkt å sløyfe siste runde, men ombestemte meg.
I India er det ofte kvinnene som må gjøre tungarbeidet på bygg og anlegg og også i andre sammenhenger. Det er de som må bære de tunge børene. Menn lesser på dem og så klatrer de opp stiger eller stillaser av bambusstenger bundet sammen med tau og blir lesset av igjen av menn oppe. Utrolig hva de kan bære på hodet. Dessverre har jeg ikke fotos av de værste tilfellene jeg har sett.
Bilde 1.
Å samle ved til matlagingen er også kvinnenes jobb. Ofte kan man se dem en og en eller ei hel rekke komme med sine bører på ettermiddagen.
Bilde 2.
Denne ikke helt unge damen hadde en tung bør. Her bare heiv jeg opp kamera og måtte senere kamuflere bilen som sto litt dumt plassert. Vi passerte henne senere og da hadde hun lagt fra seg børa for å hvile tydelig sliten.
Bilde 3.
Risplanting er også kvinners jobb i India som ellers i Asia.
Bilde 4.
Mange steder ser ildstedene på kjøkkenet fortsatt ut slik som her selv om gass har blitt mer og mer vanlig. Men gass er dyrt så da blir det billigere med ved man finner rundt omkring. Ikke alle har råd til å tenke på forurensing.
Bilde 5.
Jeg tok med dette for å vise at jentungene også må gjøre sin del av jobben.
Bilde 6.
Har aldri vært så heldig å ha kamera for hånden når jeg har truffet på disse anleggskvinnene fra Karnataka som bor I Goa hele sesongen på veiarbeid - bortsett fra dette som burde vært av bedre kvalitet. På jobb er de kledt i strisekker eller slik som her. De bor i telt eller under åpen himmel i leire. Men treffer du på dem om kvelden når de har fått sarien på er det ikke sikkert du gjenkjenner dem.
Bilde 7 og 8.
Disse to damene holde her på med å tømme en båt for sand. Sand til bygningsindustrien hentes opp fra elvene. Ofte er det kvinnenes jobb som her å tømme båtene når de kommer til lands. Nå har byggevirksomheten økt betraktelig og sandhentinga tilsvarende så nå hender det ofte at menn går side om side med kvinnene.
Denne serien er gjengitt i 3 deler hvor det er fysisk kontakt mellom to svaler av han og hun kjønn. Opptaket var over på få sekunder... Gjengir bildene i sort/hvitt for å bli kvitt noe støy.
Selv i slumområdene i Bangalore, India, hvor fattigdom er fremtredende, ser man den enorme livsglede barna utstråler.Bildeserien er tatt i forbindelse med et besøk ved og rundt en skole drevet av Round Table.Formålet er å gi slumbarna en mulighet til utdannelse og en hjelp ut av fattigdommen.
Det bygges et helt autentisk vikingskip i Tønsberg. Arbeidet har pågått over lengre tid, dette er den andre vinteren det arbeides på skipet. Alt arbeidet gjøres utendørs og på den gammeldagse måten. Publikum kan følge prosessen fra dag til dag.